Toch moet ik deze Bevrijdingsdag aan onze dieren denken…

HomeGeen categorieToch moet ik deze Bevrijdingsdag aan onze dieren denken…

Ik weet het, dieren zijn geen mensen. Maar toch moet ik deze Bevrijdingsdag aan onze dieren denken.

Gisteren fietste ik een rondje van 100 kilometer door Nederland. En wat hebben we toch een prachtige natuur in Nederland. De bossen rond Otterlo, het verstilde Radio Kootwijk en ook de uitgestrektheid rond Putten: Adembenemend mooi.Ik zag de koeien in de wei, de ‘wilde’ paarden op Planken Wambuis en de kudde schapen die net op de Ginkelse Hei werd gelaten – uitgelaten als een klas kinderen rennend naar hun speelkwartier.
Maar ik fietste ook door landelijke gebieden en in het oneindige niets op de racefiets realiseerde ik me opeens dat ik nog geen varken of kip had gezien. Ik had de grote schuren gezien waar ze in leefden. En ik had ze geroken. Maar ook toen ik thuis was, had ik nog geen kip of varken gezien.

Wel vier supermarkten, vijf slagers en zes Mc-Donalds. Vlees, het is overal aanwezig.
Het kan blijkbaar, honderd kilometer fietsen door Nederland zonder één van de twaalf miljoen varkens of honderd miljoen kippen te zien.

Ik weet het, dieren zijn geen mensen. Maar begrijpt u waarom ik deze Bevrijdingsdag toch even aan onze dieren moest denken?

Comments are closed.